Побутовий оверлок влаштований складніше швейних машин і відрегулювати його, точніше, зробити ремонт краєобмічної машини без спеціальних знань та навичок неможливо. Однак, не завжди потрібен ремонт краєобміточних машин або їх налаштування, іноді рекомендується лише налагодити натяг верхніх і нижніх ниток і він знову якісно обмітатиме матерію.

minerva_repairs_smac_В інструкціях деяких моделей описується ремонт оверлоків, їх регулювання та рекомендуються параметри встановлення верхнього та нижнього петлювачів та голок у випадку, коли збиваються зазори або потрібні заміни петлювачів. Зазвичай, вони орієнтовні, приблизні. Механіку, що робить налагодження краєобмічних машин, доводиться досвідченим шляхом налаштовувати їх до необхідного значення, тому такий вид налагодження радимо виконувати професіоналу.

Усі наші поради у розділі ремонт машин для обробки краю виробу підійдуть до будь-якоїмоделі оверлока, але обов'язково вивчіть інструкцію до Вашої краєобмічної машини, де можна знайти інформацію про налагодження, використовуваний вид голок.

1. Глухий стукіт і перепустки - затупилась або погнулась голка.

minerva_remontЯкщо виникли глухий стукіт чи пропуски - це найімовірніше погнулась чи затупилась голка. Голка для оверлока дуже важлива деталь, від стану залежить зазор голки з петлителем - головний параметр виконання позначного шва без пропусків. Голку тупу можна визначити, провівши великим пальцем правої руки голкою від колби до кінця. Палець обов'язково виявить загин на вістря. Якщо голка погнута, не випрямляйте її.

2. Використовуйте для краєобмічної машини голки, рекомендовані заводом.

Зверніть особливу увагу на те, яка голка стоїть у Вашому оверлоку. Якщо у Вашій машині для обробки країв виробу стоять голки з круглою колбою, Вам при поломці треба вкрутити голку з такою самою товщиною та довжиною колби. Типи та розміри голок, що застосовуються, названі в інструкції. У будь-якому побутовому оверлоку голка вставляється довгим жолобком – на користувача, або зрізаною частиною колби – від себе. Вставляти голку потрібно точно до упору, і якщо у Вас дві голки, то вони розташовані зі зміщенням (одна за іншу).

3. Товщина та еластичність нитки для машин для обробки країв виробу мають важливу роль.

Лікар MinervaНитки для краєобміточних машин відіграють важливу роль у процесі утворення краєобмічного рядка. Якщо Ви заправляєте різні за товщиною та якістю нитки - це обов'язково позначиться на натягу і відтак зміниться малюнок шва. Раджу використовувати нитки однієї і тієї ж марки, змінюючи кольори. При заміні ниток на іншу товщину або тип радимо послабити натягувачі і на дуже невеликому ходу поступово затягувати натяг кожної нитки. не використовуйте потовщені нитки або бавовняні.

4. Змащування машини для обмітки країв слід приділити більше уваги, ніж швейній машинці.

Змащувати оверлок потрібно не рідше ніж один раз на півроку, а при щоденній роботі один раз на місяць. Можна для цього використовувати медичний шприц, замість маслянки. Довгою голкою можна дістати до важкодоступних місць і менше витрачати олії. Акуратніше змащуйте вузли, які мають контакт із матерією. В інструкції наведено схему мастила, але можна змащувати будь-які доступні місця, де є тертя металевих частин.

5. Перелік основних несправностей краєобміточних машин:

Матеріал не рухається: тиск лапки для притиску надто слабкий. Якщо тканина занадто тонка, тиск треба зменшити, інакше матеріал буде збиратися. При обметуванні товстих матерій притиск лапки слід зробити більшим.

minerva_m164_Голка зламалася: голка погнулась, затупилась; голка встановлена ​​неправильно; сильно тягніть у процесі роботи матеріал.

Обрив нитки – нитки неправильно заправлені. У деяких краєобмічальних машинах заправка в петлітелі досить складна і без вигнутого пінцета не заправити нитку. Занадто сильний натяг ниток. Заплуталася нитка. Перевірте котушку: може зіскочила нитка з котушки і зачепилася за деталь корпусу.

Пропускає стібки: голка погнулась чи затупилась; голка встановлена ​​неправильно; нитка неправильно заправлена ​​або пропущено одне із кріплень нитки; притискна лапка слабо тримає тканину.

Стежки нерівномірні: неправильно відрегульовано натяг ниток.

Матерія зморщується: натяг ниток занадто великий. Під час шиття тонких і легких тканин слід послабити натяг ниток.