Зараз важко уявити, що дуже давно, коли не існувало комп'ютерів, телевізорів, кіно, спорту і навіть книг, довгими вечорами дівчатка займалися лише тим, що під тихі мелодійні пісні пряли, шили і, звичайно, створювали справжні витвори на полотнах різнокольоровими нитками.

Мистецтво вишивки

minerva_angelВишивка з'явилася на Русі дуже давно. Дівчинка, яка входить у підлітковий вік - років дев'ять-десять, уже починала готуватися до майбутнього сімейного життя. Ніщо краще не "набивало руку", і не вчило терпінню та уважності, як вишивка. Різні цілі вимагали від майстринь розробки нових методів вишивки. 1-м типом шва неможливо було передати і гладь озера, що переливається, і пишне листя дерев, і благий образ церковних ікон. Поступово розроблялися різні техніки вишивки вручну, які були такими досконалими, що дійшли до нас майже без істотних змін.

Техніки вишивки вручну

Здавна всі типи вишивок вручну можна розділити на 2 групи - лічильні та вільні. Вишивки лічильні виконувались на матеріалі, у структурі якого добре можна було побачити "клітини", які можна порахувати. Наразі набори для вишивки за "клітинками" дуже поширені, тому що шиття "за рахунком" належить до простих і не дуже важких. Вільні вишивки виконували за приготовленим контуром. Це вид вишивки найбільш складний, бо виконавиця має "відчувати" структуру тканини і ниток, бачити готову вишивку.

Всім відомими техніками ручної вишивки, що прийшли зі старовини, є гладь, хрестик, декоративна вишивка, а також вишивка стрічками, бісером, паєтками і аплікація.

Гладь

Гладь – вишивка, при якій нитки прямими або косими стібками рівномірно заповнюють нанесений на тканину візерунок. Гладь добре поєднується з іншими видами швів. Вона може виконуватися на будь-якій матерії нитками різної товщини, структури та відтінку.

Гладь одностороння "верхошов". Основний шов йде зверху, на вивороті видно лінію пунктирну. Стане в нагоді для великого листового орнаменту, виконується великими стібками від країв до центру і навскоси.

Гладь укріплений . При цій техніці стібки побільше односторонньої гладі приєднуються до тканини маленькими косими швами. Гладдю впритул виконуються орнаменти на рушниках, скатертинах, добре гладь впритул виглядає на лляних речах.

Двостороння гладь.

2 сторони тканини при цій техніці вишиваються орнаментом однаково. Вишивка виходить об'ємною та опуклою. Двосторонньою гладдю виготовляють емблеми, ініціали, невеликий рослинний та геометричний орнамент.

Хрестик

minerva_krestНалежить до лічильної вишивки. Виконується перехрещеними на лицьовій стороні тканини двома нитками. Нижні стібки повинні йти в одну сторону, верхні - в іншу. При вишиванні хрестиком потрібно дивитися, щоб усі хрестики були одного розміру. Чим дрібніший хрестик, тим елегантніше виглядає вишивка. Також ще одним із секретом успіху вишивки хрестиком є ​​суворий підрахунок клітин, які покриваються стібками. Найменша помилка в підрахунках призводить до негарно виконаної вишивки. Вишивати хрестом зручно на п'яльцях на матеріалі з рідкісними нитками (льон, рогожа).

Напівхрест ( "розпис"). Лінії під час виготовлення цього шва потрібно класти рівномірними діагональними чи прямими стібками. Цими швами прокладають обведення орнаментів.

Декоративні шви

minerva_preview_Це шви, які призначені для утворення візерунка та меж візерунків, а також для обробки речей та предметів домашнього вжитку. Існує велика кількість декоративних швів. Ось основні їх.

Голка вперед. Перший шов, з якого починати вишивати новачок. Робиться він ліворуч праворуч швами різної довжини. Таким стібком вишивають будь-якими нитками з будь-якої тканини. Рядок. Подібний з машинним рядком. Виконується праворуч ліворуч дрібними рівними шовчиками. Стебловий шов. Стежки у цьому шві частково перекривають одне одного, і стібок нагадує шнурок. Їм роблять стебла чи окремі лінії.

Козлик. Цей шов дуже схожий на козлика з ріжками. Він утворюється стібками, що перехрещуються на лицьовій стороні. На вивороті виходять два ряди "пунктирних" дрібних швів.

Шви тамбурні . Найпопулярніший шов тамбурний – ланцюжок.

Аплікація

minerva__dogЗараховується до накладного шиття, широко застосовується для оздоблення вишивки. Для аплікації можна застосовувати різні види матерії та шкіри. Також в аплікації використовуються різноманітні допоміжні елементи – стрази, бісер. З шматочків будь-якої матерії вирізуються необхідні деталі. Потім вирізані деталі примітають на рисунку до основи і обшивають по околиці матеріалу "козликом", гладдю, петельним швом. Можна використовувати будь-які нитки, їх колір має бути таким самим, як колір тканини. Аплікацією обробляють білизну, подушки, але найбільше вона стане в нагоді для обробки дитячих виробів.

Вишивка стрічками (тасьмою). Для цієї вишивки використовуються стрічки різних кольорів. Попередньо стрічки кріпляться в кількох місцях на матеріалі, а потім "викладаються" по потрібному орнаменту і пришиваються по межі потайними стібками. Стрічкою вишивають квіти, рослинні орнаменти, які мають бархатисту структуру.

Вишивка паєтками та бісером . Вишивка бісером та паєтками виглядає дуже красиво. При роботі бісером застосовують стібок арочний ("назад голку"), а також шов укріплений. Намистинки можна пришивати стібком до тканини, можна взяти бісеринку меншого розміру, щоб отримати стовпчик. При застосуванні цієї технології замість нижньої намистини можна пришити паєтку. Дуже красиво виглядають бісеринки різних кольорів та розмірів, які пришиті близько один одного.

Це лише мала частка відомих технік ручної вишивки. Використовуйте різні види вишивки в роботі – і Ви завжди будете неповторними!