Як вибрати швейну машину для дому?

Швейна машина дуже корисна, а часом і вкрай необхідна річ у побуті. Сьогодні вибір кращої швейної машини для дому може виявитися складним завданням, адже різноманітність брендів, моделей, найширший спектр можливостей та ціновий діапазон сучасного обладнання може поставити в глухий кут навіть досвідченого кравця.

Основні критерії вибору швейної машини для дому

Як правило, вибір швейної машини залежить від цілей користувача та рівня його професійної підготовки. Але в будь-якому випадку існують основні критерії, що визначають цей вибір:

  • марка виробника;
  • тип машини;
  • набір необхідних роботи функцій.

Орієнтуємось на виробника

Який фірми купити швейну машину? Тут, як і на ринку будь-яких товарів у місті Харків, свою продукцію представляють імениті бренди, так і маловідомі виробники. При подібних технічних параметрах і приблизно однакових функціональних можливостях ціни на техніку різних заводів-виробників можуть значно відрізнятися. Попри стереотипи, що склалися, низька ціна далеко не завжди означає погану якість.

Найбільшою популярністю у покупців користується побутова техніка авторитетних, перевірених виробників, продукція яких уже багато років поставляється на український ринок. Так, наприклад, вибираючи швейну машину марок. Janome, Brother та інших відомих брендів можна не турбуватися про проблеми, описані вище.

Типи швейних машин

Залежно від призначення, швейні машини бувають побутовими та промисловими. Побутові більш універсальні, можуть виконувати безліч операцій, мають невелику вагу та габарити. Промислові машини найчастіше великі та важкі, стаціонарні, високопродуктивні, що мають вузькоспрямовану спеціалізацію, що зумовлено особливостями масового виробництва. І ті, й інші можуть бути електромеханічними або з електронним керуванням.

Електромеханічні швейні машини являють собою, умовно кажучи, набір вузлів та механізмів, що наводяться в дію електричним двигуном. Їх принцип роботи мало чим відрізняється від перших машин, винайдених ще в XIX столітті. Проте способи отримання стібка, функціональні можливості, конструктивні особливості окремих механізмів зазнали значних змін і продовжують еволюціонувати. Така техніка проста, надійна та доступна за ціною.

Машини з електронним управлінням перевершують електромеханічні за швидкістю роботи, функціоналом, спектром налаштувань, якістю та різноманітністю одержуваних швів та іншими параметрами. За всю роботу тут відповідає мікропроцесор, а у своїй електронній пам'яті така машина може зберігати налаштування для десятків різних рядків та їх варіацій. Але й ціна такої техніки на порядок вища.

Яку швейну машину вибрати – електромеханічну або з електронним керуванням – кожен майстер вирішує сам.

Серед швейних машин можна виділити кілька основних груп:

  • Пряморядкові - виконують звичайний човниковий стібок, сточуючи тканини різних складів та товщини.
  • Оверлоки – незамінні при обробці краю виробу.

  • Коверлоки - поєднують функції оверлока та розпошивальної машини.
  • Вишивальні та швейно-вишивальні - дозволяють створювати декоративні елементи у вигляді вишивки.
  • Плоскокошові та розпошивальні - призначені для роботи з трикотажними та іншими тканинами, що тягнуться, сточують деталі спеціальним еластичним швом, застосовуються і для обробки країв деталей.

Деякі моделі поєднують у собі кілька функцій. Наприклад, сьогодні можна вибрати швейну машину з оверлоком або додатковим обладнанням, що дозволяє значно розширити спектр операцій, що виконуються.

На що варто звернути увагу під час вибору швейної машини?

Що поєднує та відрізняє різні моделі швейних машин? Насамперед, це тип човникового пристрою. Човен буває трьох видів:

  • хитається;
  • горизонтальний;
  • вертикальний.

Перший – найпростіший, застосовується у недорогих моделях електромеханічного ряду. Не відрізняється високою швидкістю шиття та бездоганною якістю рядка.

Горизонтальний човник найпоширеніший у сучасних моделях швейних машин. Завдяки тому, що рухи човника обертальні, а не хитаються, вібрація при роботі машини практично не відчувається. Пристрій дозволяє легко заправляти шпульки і контролювати залишок нитки на ній, сам човен не вимагає мастила.

Вертикальний човник – пристрій майже досконалий за якістю шиття та надійністю. Їм оснащують небагато моделей машин вищої цінової категорії.

Щоб зрозуміти, з яким човником вибрати швейну машину, потрібно виходити зі своїх цілей та фінансових можливостей. Якщо ви хочете використовувати машину час від часу для якихось разових і нескладних робіт, можна зупинитися на моделі з човном, що коливається. Якщо шиття – ваше улюблене захоплення чи ви професійний кравець, краще не економити та купити техніку з горизонтальним човником. Третій варіант – для справжніх «гурманів», і лише вам вирішувати, чи варто переплачувати рідкісну екзотику.

Не варто забувати і про те, з якими типами тканин вам доведеться працювати. Сьогодні у продажу можна зустріти машини, орієнтовані властивості різних матеріалів. Наприклад, одна модель відмінно справляється з тонкими і середніми тканинами, інша зшиває грубі, товсті або багатошарові деталі зі шкіри, брезента і т.п., третя спеціалізується на делікатних матеріалах, що сильно розтягуються. Існують також швейні машини під всі типи тканин, але практично вони застосовуються досить рідко.

Щоб вибрати швейну машину за такими параметрами як конструкція верхнього транспортера тканини, регулювання натягу нитки, тиск лапки на тканину, зусилля проколу, керування швидкістю шиття, наявність додаткових аксесуарів і так далі необхідно вивчити технічний паспорт конкретної моделі або проконсультуватися у фахівця.

Скільки коштує швейна машина?

Ціна побутової техніки може змінюватись від кількох тисяч до десятків тисяч рублів. Вартість промислових машин можна порівняти з вартістю скромного автомобіля. У лінійці кожного виробника можна знайти і дорогі моделі, і середньої цінової категорії, і бюджетні варіанти. Необхідно розуміти, що найдешевші моделі навряд чи оснащені суперсучасними агрегатами і здатні змагатися за якістю шиття з «важковаговиками» ринку. З іншого боку, широкий ціновий діапазон відкриває покупцям необмежені можливості вибору найбільш підходящої моделі «за коштами».