Лапки для швейних машин

Не кожна рукоділка знає, який широкий діапазон лапок і які можливості вони пропонують. У комплекті до швейної машини є до 12 видів лапок. Насправді їх у десятки разів більше. Познайомимось із ними ближче.

На будь-якій швейній машині встановлена ​​стандартна лапка, з її допомогою виконують пряму та зигзагоподібний шов, змінюючи ширину та довжину стібка. Однак у шитті та рукоділлі є безліч інших операцій, що вимагають іншого та більш делікатного підходу — пришивання ґудзиків та бейки, вшивання «блискавки» та інше. Для кожної з них є своя лапка, що полегшує цей процес. Спеціальні лапки створені і для різнофактурних тканин — тонких, грубих, що тягнуться. З ними важко працювати на простій лапці, а на спеціальній — швидко та просто.

Найпоширеніші лапки

  • Стандартна лапка
  • Лапка для вшивання
  • блискавки
  • Лапка для вшивання
  • потайної блискавки
  • Оверлочна  лапка
  • Лапка для вшивання
  • шнурів
  • Лапка для окантування

Почнемо з лапок, які полегшують найпоширеніші операції - шиття, вшивання блискавок, пришивання гудзиків, обробку швів, оздоблення виробу бейкою або шнуром.

Стандартна лапка для шиття або зигзаг

Це універсальна лапка, яка використовується для шиття більшості тканин та обробки швів. З її допомогою виконують два види шва - прямий рядок і "зігзаг". Лапка використовується найчастіше, а деякі примудряються з її допомогою навіть вшивати блискавку, не здогадуючись, що з цією метою існує спеціальна лапка.

Лапка для вшивання блискавки

Лапки для блискавки бувають односторонні, двосторонні та вузькі, вони бувають пластикові, металеві, тефлонові. Їхнє завдання - допомогти голці виконати рівний шов на однаковій відстані від краю "блискавки" без розвороту виробу "туди і назад". Вибирати лапку треба з урахуванням моделі швейної машини.

Лапка для таємної блискавки

Ця лапка дозволяє вшити потаємну блискавку у шов виробу. Вона має спеціальні пази, в яких зубчики застібки знаходяться в зафіксованому положенні, що дозволяє прокласти пряму сходинку впритул до застібки. В результаті потайна «блискавка» легко, швидко та акуратно приточується до виробу.

Оверлочна лапка

Проста обробка країв тканини можлива і на звичайній лапці «зигзаг», проте спеціальна оверлочна  лапка робить цю роботу легшою, а рядок — рівною і акуратною. Головна особливість лапки – планка, яка збільшує довжину краєобмічної нитки. Спеціальний «ширитель» оберігає край тканини від стягування. , а обмежувальна пластина, встановлена ​​на лапці, дає можливість прокладати краєобмічні  (оверлочні) рядки максимально рівно щодо зрізу. Є оверлочні  лапки з ножем, які одночасно обрізають та обробляють край.

Лапка для пришивання шнура

У лапки є напрямні, які укладають шнур вздовж тканини, а голка рівно строчить на його поверхні. Лапка має спеціальні отвори для шнурів, декоративних ниток - муліне, люрекс та інше, та призначена для декорування виробів. При пришиванні шнурів можна використовувати різні декоративні рядки.

Лапка для косої бейки

Лапка захоплює косу бійку і рівно розподіляє її верхню та нижню частину з обох боків тканини. При цьому забезпечує рівний рядок на однаковій відстані від краю. Перед роботою потрібно скласти бейку вздовж навпіл, затягнути її в напрямні лапки і разом із виробом протягнути під лапкою.

Лапка для гудзиків

У цій лапці є виїмка для гудзика, в якому гудзик фіксується на матеріалі. Щоб голка потрапила в отвори, необхідно виставити потрібну ширину рядка «Зигзаг» і відключити нижній транспортер. Роботу починають виконувати на повільному ручному ході, опускаючи голку спочатку у лівий отвір, а потім у правий. Після чого пришивають гудзик в автоматичному режимі натискання на педель. Лапку використовують не тільки для гудзиків, але й для гачків та інших аналогічних застібок.

Лапка для потайного шва

Деякі любителі шиття все ще підгинають поділ спідниці або краю штанів вручну. Хоча є спеціальна лапка, яка чудово справляється з цим завданням. Натискаючи на педаль, такий потайний рядок виконується автоматично без особливих зусиль. Лапка для потайного шва має бути в арсеналі кожної швачки.

Лапка для закрутки

Необхідна для роботи з тонкими тканинами з краями, що січуться. Підгинати і запрасувати краї таких матеріалів незручно, а часом – неможливо. А лапка закручує їх краї під час шиття сама. Має спеціальний пристрій, який захоплює крайковий край і закручує його під позначний стібок. Залишається лише прокласти рядок.

Лапка для защипів

Защипами часто декорується одяг та домашній текстиль. У спеціальній лапці для   защипів є борозенки, в які під час шиття затягується тканина, внаслідок чого виникає рельєфна складка.  Защипи  утворюються під час шиття подвійною голкою. Існують лапки для шиття двох, трьох та п'яти. защипів, рівномірно віддалених один від одного. Перед роботою необхідно вибрати довжину стібка та поставити на машину подвійну голку. Подвійна голка просочує  защип із двох сторін паралельними стібками.

Пристрій для «іспанської мережі»

Конфігурація лапки дозволяє з'єднувати два шматки тканини на рівній відстані друг від одного візерунковим швом. У паз пристрою можна ввести шнур, який додатково продекорує шов між тканинами.

Лапки для шиття делікатних, складних та еластичних тканин

  • Лапка для шиття трикотажу
  • Лапка для підгинання
  • Роликова лапка

Під звичайною лапкою тонкі або занадто тягнуться тканини «плинуть» убік або провиснуть — їм потрібна інша підтримка зверху та знизу, та інший механізм переміщення. Тому лапки для таких примхливих матеріалів мають особливу конфігурацію та додаткові пристрої. Зате поставивши спеціальну лапку, можна не перейматися якістю шиття.

Трикотажна лапка

Гумова подушечка, укріплена на лапці, натягує і утримується тканину під голкою, не дозволяючи їй провисати і забиватися між зубів нижнього транспортера. А це головна проблема, що виникає при шитті тонких тканин та трикотажу. Трикотажна лапка відмінно справляється з нею, формуючи рівний рядок без зайвих зусиль.

Лапка для вузької підгинання

Використовується для підрубування країв тонких тканин, наприклад шовку. Край тканини заправляється в паз лапки, яка в процесі шиття сама загинає його на 1-3 мм, забезпечуючи рівний рядок уздовж кромки.

Лапка із роликом

Під тиском звичайної лапки шкіра відразу йде убік, через що неможливо рівно стачати виріб. Ролик або валик, закріплений на спеціальній лапці, послаблює тиск на верхній шар і легко рухає тканину. Така лапка підійде для шиття виробів зі шкіри, замші та інших складних матеріалів.

Лапки для стібки

  • Лапка BSRКрокуюча лапка
  • Лапка для квілтингу
  • Лапка для печвірка

Простібати товсту тришарову ковдру можна і зі звичайною лапкою, встановивши її у верхнє положення. Але скільки праці та акуратності це вимагатиме! За відсутності гарантії, що шари цього бутерброду не зрушать одне щодо одного. Спеціальні лапки допоможуть виконати стібку без зайвих переживань, гарантуючи рівне переміщення виробу та акуратний рядок.

Лапка для стібки BSR

Ця лапка призначена для вільно-ходової стібки, тобто для стібки, яку майстер виконує руками, вільно просуваючи матеріал та змінюючи швидкість. При цьому довжина стібка залишається незмінною. За цим слідкує автоматичний регулятор рядка BSR. Для вільного переміщення виробу пристрій вимикає механізм верхньої та нижньої подачі тканини.

Крокуча лапка

Крокуюча лапка виконує роль верхнього зубчастого механізму, чіпляючи та рівномірно переміщуючи тришарове полотно. Лапка бере на себе функції, які раніше майстриня виконувала руками, дбайливо просуваючи матеріал. Це пристосування забезпечує рівний шов при вистібання тканин із прокладкою різної товщини. Спеціальна направляюча до лапки допомагає зробити ідеально рівний рядок.

Лапка для квілтингу

Ця спеціальна лапка дозволяє не тільки рівномірно переміщати квілт, але й виконувати рядки на заданій відстані між швами з певним кутом повороту. Залежно від цих параметрів треба вибирати лапку для квілтингу. Існує кілька різновидів таких лапок. Щоб урізноманітнити стібку, найкраще придбати кілька видів лапок для квілтингу.

Лапка для печвірка

Для клаптевого шиття існують цілі набори різноманітних лапок. Лапки відрізняються розміром припуску на шов при зшиванні клаптиків. Вони допомагають виконувати різноманітні оздоблення клаптевих виробів.

Лапки для декорування тканин

  • Лапка для шиття
  • колом
  • Прозора відкрита
  • лапка
  • Лапка для пришивання
  • бісеру
  • Лапка для пришивання
  • теми та паєток
  • Лапка для
  • присбарювання
  • Лапка для бахроми

яка раніше виконувалася лише вручну. Сьогодні для будь-якого виду обробки тканини створено спеціальну лапку, яка допомагає точно та акуратно реалізувати будь-яку творчу ідею майстра.

Лапка для кругових візерунків

Цей пристрій допомагає виконувати кругові візерунки, не обертаючи тканину навколо голкотримача. Лапка сама рухає тканину по колу, виконуючи рівний рядок. Лапки мають різні діаметри виконання рядки, у своїй можна встановити різні діаметри виконуваного кола.

Лапка для паралельних рядків

Лапка виконує два рядки, паралельні один одному. Відстань між рядками залежить від встановлення рамки. Випускаються спеціальні лапки з напрямною, що забезпечує рівну відстань від кромки.

Прозора відкрита лапка

Виконана із прозорого пластику. Через неї видно рядок і кожен виконаний стібок. Лапка зручна для тонких декоративних робіт - аплікацій, печвірка, стібки, вишивання, декоративних рядків. Спостереження за рядком під час роботи дозволяє виключити помилки.

Лапка для пришивання перлинної нитки та бісеру

Модне оздоблення перловою або бісерною ниткою легко виконується за допомогою цієї лапки. Тканину заправляють під лапку, а декоративну нитку втягують в отвір лапки. Виставляють крок стібка та виконують рядок. Перед роботою важливо закріпити початок та кінець декоративної нитки на тканині.

Лапка для нитки з паєток

Ця лапка також має паз у верхній частині. Спочатку лапкою притискають тканину, потім у паз вставляють паєтки на нитки. Виставляють параметри рядки і пристрочують.

Лапка для складання

За допомогою цієї лапки роблять рюші та волани. Лапка є невеликою подвійною пластиною з прорізом над усією поверхнею. Під лапку поміщається матеріал для збирання, а в проріз — тканина, до якої збірка пристрочуватиметься. Лапка може виконувати відразу три функції: робити складання, обробляти край і пришивати волан до іншої тканини.

Лапка для бахроми

При гаптуванні рядком «зигзаг» лапка сама формує над тканиною букле з нитки. Залежно від параметрів стібка а (зазвичай довжина від 0,5 до 1 мм, а ширина від 3 до 6 мм), виходять різні види «букле». Прострочуючи малюнок по контуру, одержують гарну вишивку з бахромою.