Вибираємо оверлок

Кожна швачка, чи займається вона шиттям на замовлення або для себе часом може задуматися про покупку оверлока. Оверлок — чудовий додаток до швейної машини, він є не тільки обов'язковою умовою професійного шиття, але й чудовим інструментом для домашнього користування. Оверлок може використовуватися і для інших завдань - вшивання гумки або шнура, потайної підшивки, і все це одночасно з обробкою краю швидко і ефективно.

Особливості пристрою

  • Жодна швейна машина не замінить повноцінно оверлок, хіба що на щільній тканині, яка витримує перегини та стяжки нитки;
  • "Фабричний шов" вищого класу можна зробити тільки на оверлоку, незалежно від тканини.

Основне завдання оверлока - позначка зрізів матеріалів під час шиття різних виробів. Незважаючи на складність, він незамінний для надання виробу професійного вигляду. Оверлочний шов захистить краї від обсипання та швидкого зношування.

Види оверлоків для домашнього використання:

  • три-чотириниткові оверлоки  - найбільш прості моделі, що виконують всі основні види швів. Вони виконують три- і чотириниткову обробку краю і сточують кілька шарів тканини. Окремо відзначимо моделі з можливістю встановлення конвертера, що дозволяє оверлоку виконувати двониткові рольові шви, що використовуються на найтонших матеріалах - шифон, орган, батист та ін.
  • пятініточні оверлоки, вони ж коверлоки - унікально поєднують у собі функції оверлока та розпошивальної машини. На даний момент є найбільш досконалими моделями з більшими функціональними можливостями. На додаток до обмітки краю, такі машини можуть виконувати плоскі розпошивальні шви і ланцюгові стібки, а також комбінований стачивающе-помічний шов.

    Залежно від виду оверлок може виконувати різні види швів.

    Основні оверлочні шви:

    3- та 4-ниткові шви

    Найчастіше використовуються: 3-нитковий шов більш еластичний і відмінно підходить для трикотажу.
    4-нитковий шов - міцніший за рахунок укріплювального прямого рядка і краще підходить для сточування та обметування нетканих матеріалів.

    Імітація плоского шва

    Цей шов найбільше нагадує плоский розпошивальний, виготовлений на розпошивальній машині. Найчастіше використовується для декоративного оздоблення.

    Рольовий шов

    Цей шов виконується в 3 або 2 нитки, залежно від можливостей оверлоку.
    Найчастіше використовується під час шиття тонких матеріалів або якщо звичайна позначка виглядає неестетично.

    5-нитковий стачующе-помічний

    Даний шов поєднує в собі 3-нитковий помітний і 2-нитковий шов ланцюгового стібка. Використовується для одночасного сточування двох шарів матеріалу та обробки краю.
    Приклад цього шва можна побачити на вивороті джинс.

    Особливості конструкції

    1. Залежно
      від моделі оверлока їх може бути два або три. Саме відсутність петлювачів не дозволяє швейній машині виконувати якісну позначку швів. Верхній і нижній петельники присутні зараз у всіх побутових оверлоках і беруть участь в утворенні класичних швів. Петлителем ланцюгового стібка оснащуються лише пятініточні оверлоки. Він служить для утворення ланцюгового стібка та розпошивальних швів. Тільки з ним можливе виконання стачивающе-обміточного шва.
    2. Диференціальна подача тканин
      Більшість оверлок оснащені цим механізмом. Його суть полягає у наявності двох гребінок нижнього транспортера – перед голкою та за нею, – і працюючих з різною амплітудою. Виникаючий при цьому ефект збарвлення або розтягування матеріалу незамінний при шитті трикотажу.
    3. Рукавна консоль
      Її наявність дуже важлива при шитті вузьких деталей виробу - рукава, штанини або горловини.

    На що звернути увагу під час вибору оверлока?

    1. Простота та зручність заправки ниток

    Найчастіше питання при виборі оверлока, особливо у новачків. Більшість оверлоків оснащені кольоровим маркуванням та детальною схемою заправки ниток, розташованої прямо на корпусі. Купуючи оверлок у магазині, Ви можете пройти всі етапи заправки із консультантом. Для полегшення заправки деякі моделі оверлоків оснащені пристроями для швидкого заправлення нижнього петлювача, ниткодівачем нитки в голку і навіть повністю автоматичної пневмозаправки.

    2. Регулювання натягу нитки

    • ручна
    • автоматична

    Найчастіше трапляється саме перший варіант. Для кожної нитки використовують окремий регулятор. Розташування регуляторів, залежно від моделі, може бути на лицьовій стороні корпусу оверлока, або на стику верхньої та лицьової частини. Звичніший для багатьох варіант розміщення саме фронтальний, але розміщення регуляторів у верхній частині зручніше і при налаштуванні, і при заправці ниток.

    3. Кріплення приводу верхнього ножа

    • верхнє
    • нижнє

    У побутових моделях оверлоків розрізняють два види кріплення – верхнє та нижнє. Більш професійним та ефективним вважається верхнє кріплення. До його переваг можна віднести швидке та зручне відключення ножа, краще працює система самозаточення лез.

    Вибір голок та ниток

    • Для більшості оверлоків підійдуть такі ж голки, що використовуються у швейній машині. Використовуйте голки, рекомендовані виробником або того ж стандарту.
    • Від вибору ниток так само багато в чому залежить якість одержуваного шва. Під час роботи на оверлоку краще використовувати тонкі еластичні синтетичні нитки. Краще, якщо нитки будуть однієї товщини та структури.
    • Перед шиттям виробу налаштуйте натяг для кожної нитки окремо на дослідному зразку, попередньо послабивши натяг усіх ниток до мінімуму.

    Який оверлок вибрати для шиття вдома?

    Для цього цілком підійде найпростіша модель з можливістю обробки краю в три та чотири нитки. Якщо вам цікава робота з більш широким діапазоном тканин і ви пред'являєте високі вимоги до функціоналу, краще зробіть вибір на користь п'ятиточкових оверлок або моделей з можливістю шити 2, 3 і 4 нитками. Ознайомтеся з відгуками на популярні оверлоки на нашому сайті.

    Найбільш якісні моделі побутових оверлоків, представлені на ринку – це, безперечно. Актуальні технічні розробки, найкращі матеріали та контроль за виробництвом дозволяють їм тримати планку якості на стабільно високому рівні. Вас також не розчарують оверлоки японського виробника Brother, які вважаються одними з найлегших та найкомфортніших у використанні. У будь-якому випадку рекомендуємо звернутися до спеціалізованих магазинів, де у вас буде можливість оцінити в роботі той чи інший оверлок і необхідність різних додаткових функцій з грамотними консультантами.