Голки та лапки для шиття трикотажу

Жінки люблять трикотаж за його еластичність та здатність приємно облягати фігуру. Але ця позитивна властивість робить тканину дуже примхливою під час шиття. Ті, хто пробував пошити трикотажну спідницю або сукню на звичайній швейній машині, та ще простим прямим рядком, розуміють безперспективність цих спроб. Проста голка трикотаж «не бере», а під звичайною лапкою матеріал поводиться так норовливо, що всі зусилля зводить нанівець.

Причина в тому, що трикотажне полотно має слабку структуру переплетення ниток і розтягується за найменшого зусилля. Тому, використовуючи стандартні лапки та голки на швейні машини, пошити та обробити його практично неможливо. Рядок виходить хвилястою, а стібок кривий і неміцний з перепустками.

Машина та оверлок спеціально для трикотажу

Спеціальні машини для шиття трикотажу: розпошивальна машина та 5-нитковий оверлок


Проблему вирішує спеціальне трикотажне обладнання – 5-нитковий оверлок з розпошивальним швом абоплоскошовна розпошивальна машина.Особливість цих машин у тому, що вони виконують еластичний шов (ланцюговий двонитковий рядок або плоский шов з використанням 3 і 4 ниток), а також за допомогою диференціальної подачі матеріалу здатні збирати або розтягувати тканину під час шиття. Готовий рядок не рветься і деформується після роботи.

Ланцюговий стібок (ліворуч) та розпошивальний шов (праворуч)

У той же час трикотаж з низьким коефіцієнтом розтяжності можна прошити і на звичайній машині, якщо використовувати спеціальні лапки та голки.

Голки

Чому трикотаж неможливо прошити звичайною голкою із загостреним кінцем? Справа в тому, що така голка при проколі може пошкодити матеріал. Там, де щільніший матеріал – бавовна чи шерсть – не постраждає від мікроскопічного розриву внутрішньої нитки, трикотаж розповзається убік.

Для шиття трикотажу використовуються спеціальні голки із закругленим вістрям, які легко розсувають нитки, і проходять між ними, крім пошкодження тканини. На стрижні таких голок передбачено спеціальну кромку, що зменшує ризик пропустити стібок при розтягуванні тканини. Такі голки мають маркування "Stretch" (для шиття синтетичного трикотажу або трикотажу з великим вмістом лайкри) та "Jersy" (для шиття трикотажу).

Зліва направо: голки особливо гострі; стандартні; для трикотажу; для еластичних матеріалів з обплетених еластомірних ниток еластан, лайкра, спандекс

Лапки

Головне завдання швачки уникнути деформації тканини при кожному стібці. У цьому допомагає спеціальна лапка AU-126 для шиття трикотажу та тонких тканин. Вона запобігає зміщенню та забезпечує рівне просування тканини за рахунок м'якої фіксації в місці проколу голкою.

Лапка для шиття трикотажу і лапка, що крокує - спираються важелем на голкотримач

Ще один варіант - крокуюча лапка, яка відіграє роль верхнього транспортера і тягне полотно зверху, тоді як зубчастий механізм просувають його знизу. Таким чином теж запобігає зміщенню тканини, а рядок виходить рівним. Крокуюча лапка AU-152 допомагає шити складні тканини, які розтягуються або ковзають під голкою.

Лапки бувають 5 і 7-міліметрові в залежності від максимальної ширини рядка: AU-118 (5мм) та AU-134 (7мм).