Плоскокошові машини: у чому особливості?

Сучасна легка промисловість виготовляє сотні видів тканин. У цьому переліку є чимало еластичних трикотажних матеріалів, які широко потрібні при виробництві спідньої білизни, спортивного, повсякденного та іншого верхнього одягу. Тканини з додаванням еластичних волокон чудово розтягуються і відновлюють свою форму, мають відмінні споживчі характеристики.

Однак для роботи з такими матеріалами звичайна швейна машина човникового стібка не підходить, тому що виробляє страйковий шов, який не дозволяє тканини розтягуватися, псує зовнішній вигляд виробу і може просто порватися при розтягуванні. Вирішити цю проблему допомагає спеціальна плоскошовна, або розпошивальна швейна машинка Janome. Вона виробляє красивий еластичний шов, який дозволяє виробу вільно розтягуватися без створення збірок. Також за допомогою розпошивалки зручно пристрочувати тасьму, поясні гумки та окантовувати вироби.

Пристрій та принцип роботи

На відміну від звичайних швейних машин розпошивальні немає шпульного ковпачка, нитки надходять безпосередньо на голку і петлитель. Схожий принцип пристрою мають оверлоки, але вони можуть лише обробляти край тканини, тоді як плоскошовна машина виконує рядок у будь-якому місці, де це потрібно.

Розпошивалки працюють відразу двома, трьома та великою кількістю голок і комплектуються верхнім ниткоукладачем. Найчастіше у промисловості використовуються пятініточні плоскошовні машини. Побутові модифікації, як правило, чотириниткові.

Принцип виконання шва досить простий і одночасно складний: голки проколюють тканину, нижній петель знімає з них нитки і відсуває крайнє положення. Голки повторюють цикл, але тепер вони знімають нитку з петлителя. В результаті виходить рівний широкий еластичний шов. Верхній ниткоукладач дозволяє одночасно проводити такий самий порядок укладання ниток у шві та на лицьовій стороні виробу. Усі необхідні параметри шва налаштовуються за допомогою регуляторів або спеціальних програм, якими керує процесор в електронних машинах.

Як промислові, так і побутові плоскошовні швейні машини досить чутливі до якості ниток, ступеня їх натягу, товщини тощо. Будь-яке відхилення від ідеальних параметрів регулювання нитки може вплинути на якість шва, тому налаштовувати машину, підбирати нитки та голки часто доводиться під кожен вид тканини.

Скільки коштує плоскошовні машини?

Розкид цін на машини цього типу може бути дуже суттєвим. Вартість розпошивальної швейної машини залежить не тільки від її функціональності, а й від багатьох інших факторів. Насамперед, на ціну впливає якість техніки. Найдешевші машини випускають нікому не відомі підприємства із сумнівною репутацією. Крихкий пластик, погано підігнані деталі, налаштування, що постійно збиваються - все, що можна придбати в гонитві за економією.

Хороша машина від перевіреного виробника коштує досить дорого і в процесі експлуатації повністю виправдовує кошти, вкладені в її придбання.

Популярний бренд Janome

У світі є безліч підприємств, що випускають швейне обладнання. Серед них є добре відомі, так і незнайомі широкому колу споживачів компанії. При виборі такого складного та дорогого обладнання, як плоскошовна машина, мало кому хочеться ризикувати, тому експерти радять звернутися до асортименту перевірених, авторитетних брендів.

  • Janome – велика японська компанія, один із лідерів світового ринку побутових швейних машин. Широкий модельний ряд цього бренду дозволяє покупцеві вибрати обладнання з оптимальною кількістю необхідних роботи функцій, не переплачуючи за зайві опції. Крім того, компанія постачає на український ринок великий асортимент корисних аксесуарів до своїх машин.