Електронні швейні машинки Brother, на відміну електромеханічних, мають мікропроцесор і, відповідно, електронний тип управління, тобто, діями машини можна керувати за допомогою кнопок. Вони мають й інші функціональні відмінності.

Види електронних машин

Електронні машини будь-якої складності вміють робити кілька видів петель, у тому числі популярну «з оком». Всі електронні машини мають функцію електронного стабілізатора зусилля проколу, який дозволяє голці пробивати тканину будь-якої щільності при будь-якій швидкості шиття. Однак кількість автоматизованих функцій у машинах різна. Залежно від цього їх можна умовно поділити на три види – машини з елементами електроніки, прості та вдосконалені електронні машини.

Машини з елементами електроніки

Це швейні машини з електромеханічним керуванням, в яких електроніка управляє всього трьома функціями, вони варіюються в залежності від моделі:

  • безпедальне шиття (щоб почати шити або зупинити машину, достатньо натиснути кнопку).
  • плавне регулювання швидкості шиття (швидкість шиття не залежить від сили натискання на педаль і може бути зафіксована в будь-якому діапазоні від мінімальної до максимальної)
  • вертикальне позиціонування голки (можна заздалегідь встановити положення голки після закінчення шиття - крайнє нижнє або верхнє)

Елементи керування електронними функціями швейної машини:
кнопка пуск/стоп, кнопка позиціонування голки, регулятор швидкості шиття

Швейних машин цього підвиду небагато, до них відносяться (машини аналогічні всім характеристикам крім кольору корпусу і комплектації), а також Janome DеcorExel Pro 5124 (у цієї моделі немає функції безпедального шиття).

Прості електронні машини

Це швейні машини з повним електронним керуванням, але також із мінімальною кількістю функцій. На додаток до зазначених вище, з'явилися й інші можливості:

  • інформаційний дисплей (залежно від моделі машини може надавати як мінімальну інформацію, наприклад № рядки та довжину стібка, так і більш детальну, у тому числі рекомендовані для операції лапки та активні функції)
  • задані для кожної операції налаштування, рекомендовані виробником (при виборі будь-якої операції автоматично будуть встановлені параметри довжини стібка та ширини рядка)
  • Інформаційні РК-дисплеї швейних машин – надають інформацію про обрану строчку, налаштування довжини стібка
    і ширини строчки, рекомендовану лапку, положення голки в кінці шиття, натяг верхньої нитки та багато іншого


    Яскравий представник цього підвиду – швейна машина Brother SM-340E

    Удосконалені електронні машини

    Ці машини надають широкі можливості для комфортного шиття та творчості, оскільки кількість автоматизованих функцій у них набагато більша:

    • алфавіт (дозволяє створювати на тканині написи та монограми)
    • пам'ять (дозволяє програмувати та зберігати послідовне виконання елементів декоративних рядків, символів алфавіту та дій, наприклад, автоматичне закріплення або обрізання нитки)
    • дзеркальне відображення декоративних рядків (горизонтальне та/або вертикальне)
    • автоматичне закріплення (Вам не потрібно використовувати функцію реверсу, достатньо одного натискання на кнопку)
    • автоматичне обрізання нитки (натисканням кнопки машина сама обрізає верхню та нижню нитки)
    • горизонтальне позиціонування голки (дозволяє встановлювати голку ліворуч або праворуч щодо центрального положення)

    Удосконалені електронні машини, в яких є всі перелічені функції - Brother Innov-is (NV) 450 і вище.

    Електронні швейні машини з унікальними можливостями

    Деякі електронні швейні машини мають ряд особливих функцій або пристроїв, які значно спрощують процес шиття або надають Вам унікальні можливості для реалізації найсміливіших проектів. До таких функцій відносяться:

    • колінний важіль для підйому лапки (це пристрій не залежить від можливостей машини, що надаються електронікою, але оснащуються ним тільки електронні машини високого класу). Воно дозволить Вам швидко піднімати та опускати притискну лапку та звільнить обидві руки для максимально точного контролю за виробом. Така функція є у машині Brother Innov-is (NV) 1300.
    • створення власних декоративних рядків (функція є у машині Brother Innov-is (NV) 650)
    • наявність оптичної лапки (лапки з оптичним датчиком, завдяки яким машина проводить калібрування при першому встановленні лапки, що значно підвищує якість рядка, наприклад, при обметуванні петель). Такі лапки можна встановити лише на машинах Bernina 3, 5, 7 та 8 серії, наприклад Bernina B350.
    • шиття в різних напрямках (нижній транспортер може просувати тканину в 4-х або 8-х напрямках). Приклад цих функцій – моделі Brother Innov-is.

    Електронні швейні машини нового покоління мають вбудовані операційні системи і сенсорні екрани, що дозволяють не тільки шити, але і вишивати, створюючи свої вишивальні дизайни.